ReuzenMechelen
Laat de reuzen weer door de straten dansen.
Kere weerom, reuske, reuske, kere weerom, reuzeblom.
Op 25 augustus en 1 september 2013 ging in Mechelen voor het eerst in 25 jaar de Ommegang weer uit en kon het publiek de voltallige Reuzenfamilie van Mechelen eindelijk nog eens aanschouwen. Jong en oud werden toen gegrepen door het spektakel.

Enkele van de betrokken reuzen dragers stelden zich na het succes van deze editie openlijk de vraag of het geen tijd werd om het dragen van de Mechelse Reuzen – in 2013 door UNESCO als Werelderfgoed erkend – nieuw leven in te blazen en frequenter naar buiten te laten komen. Dat ze tot nu toe slechts om de kwarteeuw mochten en mogen worden ingezet, zorgde en zorgt immers voor een gebrek aan continuïteit in hun beheer, in het doorgeven van de traditie en van de kennis rond de aparte stiel van ‘pijnder’ of reuzen drager.

Uit deze oproep ontstond met de ondersteuning van de Erfgoedcel van de stad Mechelen de werkgroep ReuzenMechelen, die zich tot doel stelt het Mechelse Reuzenerfgoed te promoten en mee in te staan voor het beheren en naar buiten brengen van de Mechelse Reuzen.